Nyheter

Hög slitstyrka och goda fyllningsegenskaper avgörande när Björkdalsgruvan valde Eslövs-skopan från Götene Ufo

sep 03 2021

Eslövskopa Cat 988K lastar full skopa

När Björkdalsgruvan tre mil nordväst om Skellefteå investerade i en ny skopa valde de en Eslövs-skopa på 9,2 kubik från Götene Ufo. Skopan är specialutrustad med bland annat RaptorPlate-slitplåtar, tandsystemet Cat Advansys och en utökad bredd.
– Eslövs-skopan är tålig, har en bra utformning, ger hög fyllnadsgrad och underhållet är enkelt. Vi behövde en slitstark skopa med lång livslängd och det har vi fått, berättar Lars Karlsson, försteman vid Björkdalsgruvan.

Björkdalsgruvan ägs av Mandalay Resources sedan 2014 och har varit i drift sedan 1983. I underjordsgruvan bryts guld med en produktionstakt på cirka 1 miljon ton malm per år.

Eslövs-skopan som levererades våren 2021 används på en hjullastare Cat 988K från 2019.
– Hjullastaren rullar 5500 timmar varje år, den är körs i princip dygnet runt och har gått cirka 12 000 timmar sedan den var ny, berättar Lars Karlsson.

Eslövskopa Cat 988K lastar full skopa

Slitsamt arbete för skopan
Det huvudsakliga syftet för ekipaget är att bära malm från upplaget till krossen. Malmen är hård, aggressiv och innehåller mycket kvarts.
– Materialets egenskaper betyder att slitaget på tänder och skopbotten är hårt. Därför har vi höga krav på att skoporna vi använder måste vara extra slittåliga för att hålla i längden, säger Lars.

Rätt utformning ger bra fyllning
Björkdalsgruvan tog in flera offerter från olika tillverkare men valde Eslövs-skopan.
– Vi fick bra rekommendationer om Götene Ufo som leverantör och Eslövs-skopan är en högklassig skopa.

Dessutom var skopans utformning och egenskaper rätt för gruvans verksamhet.
– Vi såg tidigt att skopan passade våra behov. Den har en lång botten, stor öppning och optimal lutning mot skopbotten och baksvepet. Utformningen gör att malmen både rullar in och ut väldigt lätt när vi fyller och tömmer. Det gör att arbetet blir effektivt, att fyllningsgraden blir hög och körningen blir mer bränslesnål, förklarar Lars.

Eslövskopa Cat 988K lastar full skopa

Smarta anpassningar för bättre slitstyrka och lättare underhåll
För att ytterligare optimera skopan valde Björkdalsgruvan i samarbete med Götene Ufo att anpassa den. Som slitplåt har skopan RaptorPlate i botten, rasskyddet är förhöjt, bredden har ökats och Caterpillars tandsystem Cat Advansys har valts till.

Snabba och säkra tandbyten
– Vi ville ha Cat Advansys eftersom vi har det på vår andra skopa och systemet har stora fördelar. Byte av tänder går mycket snabbare och säkrare. Vi behöver inte längre stå och slå på tänderna för att få dem att lossna utan kan använda ett vanligt spärrskaft. Cat Advansys gör även att risken för skador och olyckor minskar eftersom alla byten är så skonsamma.

Hög slitstyrka med RaptorPlate
Med RaptorPlate i skopbotten ökar skopans tålighet markant vilket behövs i Björkdalsgruvans tuffa arbete.
– Skopan blir tyngre men livslängden och styrkan blir så mycket bättre. Den extra vikten uppvägs av hållbarheten med fler arbetstimmar, ökad livslängd, färre driftstopp och inga oplanerade stilleståndstimmar för service eller reparationer, berättar Lars Karlsson.

Eslövskopa Cat 988K lastar full skopa

Ökad bredd sparar däck
En annan anpassning var att göra skopan bredare än vanligt.
– Genom att göra skopan några decimeter bredare så den täcker däcken minskar vi däckslitaget. När föraren kör in i högen och kommer långt in med det främre hjulparet är det lätt att materialet rasar in och skadar eller i värsta fall skär sönder däcken. Tack vare den bredare skopan kommer vi ifrån den risken, förklarar han.

Uppfyllt förväntningarna
Björkdalsgruvan har använt skopan under några månader och förväntningarna har infriats.
– Götene har kunnat lösa våra behov och om jag sammanfattar våra första månader med skopan fungerar allt enligt våra förväntningar. Vi var ute efter en extremt tålig skopa med lång livslängd och rätt egenskaper och vi har fått det vi ville. Vi är mycket nöjda, säger Lars.

Gruppbild med Henrik Nygård Anton X samt Lars Karlsson

Se film när skopan lastas: